A közös életünk

Március 8.

Itt is köszöntünk minden nőt, anyát, nővért, húgot, nagymamát, barátnőt nőnap alkalmából! És persze sok-sok szeretettel köszöntjük a lány osztálytársainkat (tanítványaimat) és tanárnőinket (kolléganőimet)!

Raúl, Martin, Szabolcs és az Ofő

"Nőnap alkalmából nyújtjuk nektek az ajándékot!

Igaz! Ezzel nem váltjuk meg a világot!

Jó hogy van olyan nap mikor ti vagytok a

középpontban,

Különben lent ragadnánk

a középkorban.... Reméljük a jó szívűségünket

elfogadjátok, mi meg azt kérjük legyetek jó lányok"

P. Martin

Parasport

"Múlt hét csütörtökön (2024.02. 22. -ofő-) ellátogatott hozzánk a TSzc Kultsár István Technikum és Szakgimnáziumba Balázs (Palotai Balázs -ofő-). aki egy gyerekkori betegség miatt fizikai korlátokkal küzd.

Elmesélte nekünk történetét, hogy miken ment keresztül. Miként került az életébe és mi is az a parasport. Csodálatos volt látni, mekkora önbizalma és kitartása van annak ellenére, hogy milyen nehézségekkel kellett már eddig is megküzdenie az életében. Személy szerint nekem rengeteg erőt adott Balázst látva és hallgatva Kuzma Norbert tanár úrral való beszélgetését. Most már én is úgy gondolom, hogy nincs lehetetlen, mindig előre kell tekintenünk és küzdenünk kell az álmainkért! Utána remek csoportos feladatokban vettünk részt. Mindannyian kipróbálhattuk a parasport néhány területét.

Szerintem nagyon tanulságos és érdekes dolgokat tapasztalhattunk meg azon a napon. Remélem, láthatjuk még Balázst!" :)

Tállai Dominkika

Farsang

Ha nem is teljes létszámban, de túlestünk az első közös (óvatos) esti bulizáson is. Volt aki táncolt, volt aki nézelődött és volt aki időnként eltűnt...... 

"...egyszer s mindenkorra..."

Múlt hét közepén, nem sokkal a téli szünet előtt, néhány diáknak az jutott az eszébe, hogy a karácsonyi hangulatból kutyák is, macskák is részesülhessenek.Az ötlet megvalósult. Önálló szervezés, egyeztetés és pénz- és adománygyűjtés után (meg némi osztályfőnöki marketing segítségével) ma közel 70 kg takarmánnyal elindultunk a komáromi Rex kutyaotthonba.40 perc séta után mi közösen megtapasztaltuk mi a különbség állat és ember, ember és ember között. 

Szívszorító élmény volt megkínzott,megcsonkított állatok között megismerni egy-egy élettörténetet, sorsot. Ezek sorsok. 11 év lét menhelyen, vagy megvakítottként nem engedni a saját életből. Komoly és nehéz leckén vagyunk túl nemes feladatot végző emberek segítségével! Visszafelé lényegesen csöndesebben, de gazdagabban tettük meg az utunkat.

Soha nem felejthetjük el:

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

 Antoine de Saint-Exupéri

És ez ránk hatványozottan vonatkozik!

Szeretném megköszönni az osztályomnak az ötletet, a kivitelezést, a kollégáknak a támogatást, az otthon lakóinak a farokcsóválást, ugrálást, simogattatást, és az otthon dolgozóinak az együttműködést!

Ezzel a néhány gondolattal szeretnék mindenkinek szeretettel teljes, meghitt karácsonyt kívánni!

Ofő

Bokul, azaz Mikulás

" Meglátogatott minket is. Ajándékot adni és kapni jó. Szeretem mind a kettőt, de leginkább adni.

Jól sikerült!"

Deák Laura Annamária

Az első napok

Szeptemberben megkezdtük hosszú menetelésünket a suli diákjaiként. Nem tudtuk merre és hova megyünk, de megindultunk. Legtöbbet elhangzó kérdéseink: Milyen óra lesz? És hol? Az évnyitó képein pedig még el tudtunk bújni,....

...... de az első oszlop már mi vagyunk!

Gólyafészek

Az iskolai beetetés működik. Még semmit sem tanultunk, de már kimentünk tanidőben.

És ha már kimentünk, megnyertük a versenyek kb. 2/3-át . Ezzel együtt, és egy bonyolult matematikai képlet segítségével megnyertük a legsportszerűbb és legfegyelmezettebb osztály címét. Sebaj! Ettünk, ittunk, összerázódtunk.

Családi sportnap, és persze ki az a Gergely István?

Sosem hagy békén az ofő... Állandóan mozogni kell, meg a Gergellyel pózolni!

De ki ez a magas ember? Gergely István. Valami 2-szeres olimpiai bajnok. Nézd, milyen kicsi mellette a Kuzma.

Teljes joggal (felavattak)

Szeptember végén teljes jogú Kultsárosok lettünk. Esküvel, bemutatóval.

Hangos sikerünk volt

Ma az egész iskola előtt megmutattuk magunkat. Bemutatkoztunk, táncoltunk, és hangos sikerünk volt. Ismer már mindenki minket, de meglepődtek néhányan. 

Alakul a közösség, nagyot mentünk közösen.

Eggyel többen lettünk

"A héten új lány érkezett az osztályunkba. Nina, akkor már nevezzük is nevén, négy évig élt Németországban. Onnan csöppent társaságunkba. Előtte Komáromban lakott, így sok ismerős arc köszöntötte köreinkben, ami a beilleszkedését is leegyszerűsítette. Nagyon kedves és figyelmes lánynak ismertem meg, aki imád rajzolni és a barátaival időt tölteni. Mindenki örült az érkezésének, ami szerintem a jövőben sem fog változni."

Tállai Dominika

"Hallo Zusammen!

Ich heisse Ninetta Dola, aber alle hennen  mich Nina.

Ich bin 15 (fünfzehn) Jahrealt. Ich bin in Ungarn geboren, und als ich 11 (elf) war, sind ich und meine Mutter nach Scweiz gezogen, habe dort 4 (vier) Jahren gelebt.

Spater in sommerferien habe ich mich entschieden zu mein Vater zu zeihen und mein Leben verbassern, und  jetzt sind wir wieder in Ungarn, ich bin sehr glücklich und dankbar

                     für das. :)"

Egyébként telejesen jól beszél magyarul, csak az én idióta ötletem volt, hogy németül írjon (Ofő)

Jászai (az első közös utunk)

Max és Mary

Megkezdtük izgalmas közös utazásunkat a szociológia és pszichológia csodás világába az iskola falain kívül. Max (az amerikai férfi) és Mary (az ausztrál lány, majd nő) több, mint tíz éven át tartó távkapcsolatán keresztül bepillantást nyertünk a későbbi munkánk szépségeibe, nehézségeibe. Volt szerelem, elfogadás, betegségek, gyógyulások, kirekesztettség, befogadás, siker, kudarc. Nehéz darab volt, lesz miről beszélgetnünk.